söndag 21 mars 2010

Tant Gröns ullkofta

I jul började jag sticka en kofta enligt Tant Koftas modell med "uppifrån och ner" metod. Tanken var att sticka en riktigt varm ullkofta som skulle hålla mig varm hela vintern och det gör den verkligen.


Eftersom jag inte är så erfaren på att sticka större klädesplagg så har jag haft en del problem men jag har iallafall lärt mig en hel del. Jag har använt mig av Marks och Kattens Ecoull och stickor 4,5. Jag stickar dock ganska hårt så koftan är lite "stel". Det hade inte varit några problem att använda större stickor. Totalt gick det 11 nystan av garnet.

Jag har även lite väl små knappar men de kommer jag nog att byta ut så fort jag hittar några som är lite större. Just nu har de en tendens att "poppa upp"

Dessutom har det varit knepigt att beräkna hur mycket garn det skulle gå åt och följden blev att jag fick garn från två olika färgbad så armarna har en lite ljusare nyans. Armarna är också på håret för korta eftersom garnet tog slut igen.

Själva modellen är jag jättenöjd med och det var kul att sticka allt i ett stycke. Jag är därför inte främmande för att använda mig av metoden fler gånger. Kanske för att sticka en tunika (som metamorphosis bland annat gjort) eller ytterligare en kofta. Jag klurar dock fortfarande på hur man gör för att beräkna garnåtgången på bästa sätt. Finns det någon som har något bra tips? Nån riktlinje som brukar funka eller matematisk formel eller är det helt enkelt erfarenhet som behövs?

Bilder av Erik

7 kommentarer:

Stickeri sa...

Jag frågade också en gång... När jag gjorde mönster själv. Men det var så krångligt så jag köpte extragarn från början för att vara säker. Men om man mäter och klurar ut hur stor koftan är ytmässigt (kvadratcentimeter, typ) och sedan stickar man en ganska stor provlapp som man både mäter och väger... Då kan man få fram hur mycket garn man behöver.
I mitt fall så visade inte vågen tillräckligt exakt så jag vågade inte lita på min uträkning.

Tant Kofta sa...

Så bra och fin kofta.
För att gissa åtgång brukar jag titta i beskrivningar för ett liknande plagg i den garnkvaliteten och så lägga till lite extra.

Linda sa...

Jättefin!

Maria sa...

Jättefin!! Jag gör också som Tant Kofta, tittar på liknande mönster och ser hur de räknat. Garnstudio är alldeles lysande som uppslagsbok eftersom de listar alla sina garner med antal meter och stickstorlek och de har massor av mönster. Där hittar man alltid något som är liknande ens eget garn, stickor och mönstertanke.

Tant Grön sa...

Okej, att använda garnstudios hemsidan kanske är det enklaste. Tack för tipsen!

by Caloweena sa...

Supersuperfin!!! Du ska vara riktigt stolt över den! :)

Emmas dagar sa...

Så fin!